Hányféle antikolás?

A divatos shabby chic stílus tárgyait legkönnyebben a koptatás vagy a viaszos csiszolás technikájával alakíthatod ki. Ez a stílusirányzat, nem más, mint egy kopott elegancia (a shabby chic fordítása) és a fehérre festett bútordarabok öregítésével érheted el. Ez a stílus, már az 1980-as években megszületett Angliában. Kedvelt anyagai, a pamut, és a vászon, a színek közül pedig a fehéret, a pasztellszíneket részesíti előnyben, aki ezt a stílust szereti.

f: La bottega delle idee

Koptatás
Anyagok és eszközök: csiszolópapír, alapozófesték (fehér vagy sötét színű), fedőfesték (sötét, ha az alapozó fehér volt, világos, ha az alapozó sötét színű volt), lakk (nem feltétlenül szükséges, de védi a festett felületet, lehet matt vagy fényes), ecsetek.

Az előző festéket csiszold le (teljesen nem kell, mert majd az alapozó festékkel úgyis átfested), majd portalanítsd le a simára csiszolt felületet. Fesd le alapozófestékkel (ami vagy fehér, vagy a sötét szín), ezt hagyd teljesen megszáradni (jobb ha csak másnap folytatod a munkát). Másnap fesd le a sötétebb, illetve a világosabb festékkel az egész felületet (ha az alapozód világos volt, akkor a sötétebbel), majd ahol kopottas részt szeretnél ott jöhet a csiszolás, de csak annyira, hogy az alapozófesték látszódjon, ne a régi festés vagy a fafelület. Végül ha megszáradt lakkozhatod is, ha szeretnéd. Fényes, selyemfényű és matt lakkok is kaphatóak, válaszd az ízlésednek megfelelőt.

Viaszos csiszolás
Anyagok és eszközök: csiszolópapír (durvább és finomabb szemcséjű is), alapozófesték (fehér vagy sötét színű), fedőfesték (sötét, ha az alapozó fehér volt, világos, ha az alapozó sötét színű volt), lakk (nem feltétlenül szükséges, de védi a festett felületet, lehet matt vagy fényes), ecsetek, viasz (egy gyertya is jó).

Ugyanúgy kell nekikezdened, mint a koptatás technikájának. Az előző festéket csiszold le (teljesen nem kell, mert alapozó festékkel átfested), majd portalanítsd le a simára csiszolt felületet. Fesd le alapozófestékkel (ami vagy fehér, vagy a sötét szín), ezt hagyd teljesen megszáradni (jobb ha csak másnap folytatod a munkát). Ha fehér volt az alapozó, akkor fess barna vagy sötétkék festéket, azokra a részekre, melyeket kopottasnak szeretnél, de ne legyenek éles határvonalak, majd ha megszáradt vigyél rá fel viaszt is. Ezután jöhet a fedőfesték az egész felületre, ha ez is jól megszáradt, jöhet a csiszolás a finomabb papírral, azokon a részeken, ahová a viaszt kented. A viasz, a festék leválását könnyíti meg. Végül lakkozás. Az eredmény ugyanúgy fog kinézni, mint a koptatásnál.

A repesztőlakk használata
Használatával a tárgyak felületét antik hatásúvá teheted. Kétféle színű festék szükséges hozzá melyek, ha lehet, kontrasztosak legyenek. Az egyik színnel fesd be a tárgyat és várj, amíg megszárad. Erre jön a repesztőlakk réteg, ezt is hagyd megszáradni. Végül a másik színnel is fesd be a tárgyat, úgy, hogy az ecsetet mindig csak az egyik irányba húzd. A repesztőlakk ezt a felső festékréteget repeszti meg, és alóla kilátszik a másik festék. A decoupage technika egyik kedvelt kiegészítője. 

Aranyozott felületek öregítése
Az aranyozott felületek öregítésére, patinázására használhatsz bitumenes viaszt, vagy folyékony bitument, ez tompítja az arany fényességét. A bitumen terpentinnel hígítható. Az aranyozott felületeket egy színtelen védőlakk réteggel is bevonhatod, ha az arany színét sötétíteni akarod, akkor pedig arany színű védőlakkal kend át, ezt ezüst felületek aranyozására is használhatod.

Rozsdafesték
Nem csak fém felületekre használható. Különféle hobbi és művész rozsdafestékek kaphatóak, ezekkel olyan hatás érhető el, mintha az adott tárgyat valóban rozsda borítaná be.

A patinázásról egy következő bejegyzésemben olvashatsz részletesebben.

Megjegyzések